Jaký je postup při zavádění prvních příkrmů?


Zeleninový příkrm

Prvním příkrmem by měl být příkrm zeleninový, neboť v případě sladkého poté dítě neslazená jídla odmítá. Nejprve začínáme podávat příkrmy z jednodruhové zeleniny. Nejoblíbenější jsou mrkev, dýně, brokolice a brambory. Jídlo je třeba nabízet nenásilnou formou, nejprve jen na ochutnání, později jako předkrm, až se dopracujete k podávání nemléčných příkrmů jako hlavního jídla. Postupně můžete kombinovat různé druhy zeleniny.

Na co je nutné dávat pozor?

Je třeba dbát na to, abyste zeleninové příkrmy malým strávníkům nevnucovali a při jejich zavádění byli trpěliví. Je zcela normální, že děti nejprve tyto pokrmy odmítají. Postupem času jim ovšem přijdou na chuť. Pokud se rozhodnete vařit příkrmy doma, vybírejte ty nejlepší kousky zeleniny. Ideální je samozřejmě zelenina od místních pěstitelů či z biofarem. Při samotné přípravě dbejte na zásady hygieny, uvařené jídlo znovu neohřívejte. Rozmanité recepty na dětské příkrmy naleznete na internetu, můžete se zde tedy inspirovat.

Když přijde na řadu maso

Jakmile nejmenší zeleninové příkrmy bez problémů přijímají, pak můžete po 2-3 týdnech přidat maso. Pokrm s masem by se měl podávat 5-6× týdně, jeden den v týdnu je možné ho nahradit vařeným vaječným žloutkem. Maso volíme nejlépe králičí, drůbeží a jehněčí. Starší kojenci si rádi pochutnají též na rybách, konkrétně lososu, tuňáku či tresce.

Sladká odměna

Pokud jste byli při zavádění maso-zeleninových příkrmů úspěšní a děti si na nich skutečně pochutnávají, pak můžete bez obav sáhnout po ovocně-mléčné přesnídávce. Opět zpočátku servírujte pokrmy z jednoho druhu ovoce, aby se včas odhalila případná alergie. Upřednostňujte ovoce z našich krajů, jako jsou jablka, hrušky, švestky a meruňky. Z exotického ovoce pak podávejte jenom banány. Nejprve se zavádí ovocné příkrmy rozmixované a uvařené, od ukončeného 7. měsíce můžete vařené ovoce pouze rozmačkat. V pozdějším věku je dovoleno podávat ovoce v čerstvém stavu zkombinované se sušenkou nebo bílým neslazeným jogurtem.

Pozor na lepek

Pravděpodobnost vzniku celiakie a alergie na lepek lze snížit při včasném podání obilných příkrmů. Dokazují to výzkumy posledních let, které doporučují zavádění malého množství lepku mezi 4. a 7. měsícem věku dítěte. Ideálním pokrmem jsou rýžové, kukuřičné či obilné kaše, které se podávají večer před spaním. Jejich výhodou je snadná příprava a kompletní zasycení nejmenších. Díky nim si poté budou moci dopřát dlouhý spánek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient