Paní učitelka Jiřinka aneb jak s ní vyjít


Zpětná vazba je důležitá

Každého rodiče jednou čeká období, kdy půjde do práce a dítě do školky. Školka má pro dítě mnoho pozitiv, ale zároveň se zde do jisté míry projeví naše výchova. Dítě už nemá maminku, která mu zaváže tkaničku, nakrmí ho, pořád se ho ptá, zda nemá žízeň a často toleruje jeho náladovost a vztekání se. Ve školce je jedna, maximálně dvě paní učitelky na několik dětí a snaží se v nich vzbudit co největší samostatnost. Jejich povinností je také dát zpětnou vazbu rodičům. Těm se to často nemusí líbit, co se o svém dítěti dozví a už je oheň na střeše. Hodně záleží na povaze pedagoga, jak dokáže s rodiči jednat.

Někdy může dojít k velice vyhrocené situaci, kdy učitel rodičům doslova vyčte, že jejich dítě neumí spoustu věcí a vlastně jejich výchova zcela selhala. Jak na to budete reagovat? Většinou jistě ne příliš pozitivně. Jenže dohadování v podstatě němá žádný význam. Obě strany často zapomínají na to nejdůležitější, tedy na dítě, o kterém je vlastně řeč. Navíc my dospělí bychom mu měli jít příkladem. Jak tedy vycházet s učitelkou v mateřské školce co nejlépe?

Jak vycházet s učitelkou v MŠ?

Vyhrocené situace dělají špatné vztahy a nejvíc to vždy odnese vaše dítě. Je tedy potřeba zvládnout komunikaci s učitelkou bez větších emocí, i když máte potřebu jí poslat lidově řečeno „do oněch míst“. Nikdy nechoďte do školky rozzlobení, snažte se vždy několikrát zhluboka nadechnout a pak teprve vejít do školky. Dodržujte zásady slušného chování, tedy vždy pozdravte a snažte se hovořit klidným hlasem. Neskákejte paní učitelce do řeči a vždy ji vyslechněte. Důležité je nejdřív se zamyslet, a pak teprve odpovědět a nenechat se vytočit, i když se o to kantorka úspěšně pokouší.

Pokud řešíte větší spor, je vždy vhodné smluvit si schůzku a sejít se s paní učitelkou o samotě. Není nad to, si vše v klidu vyříkat. Opět podotýkám, snažte se své emoce držet na uzdě a především se nad slovy paní učitelky zamyslet. Někdy kantor může říci něco dost nevybíravě, ale v podstatě má pravdu. Každý děláme při výchově určité chyby a vždy je co zlepšovat. Pokud máte pocit, že se „nedomluvíte“, nezbývá než požádat ředitelku mateřské školky, aby vám pomohla spor vyřešit. Ne každá paní učitelka je milá a příjemná, bohužel.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient