Výživa dětí – čeho se vyvarovat


{loadposition reklamni3}

Pokud totiž daný produkt kupujete skoro celý život, je velmi těžké se ho vzdát a nahradit ho něčím zdravějším. Možnosti kontroly stravování ve školkách nebo školách také nejsou příliš velké, takže vám zbývá jen důvěřovat kuchařkám. Pokud ale vaříte doma pro své dítě sama, můžete složení potravy velmi významně ovlivnit.

Koření, soli

Velkým problémem dnešní doby je přemíra koření, zejména soli a pepře v jídlech. Maminky se často snaží dochutit jídla umělými bujóny, kořením (klasická “podravka”) a jinými umělými látkami, které sice chuť jídel subjektivně vylepší, ale pro děti jsou velmi nevhodné. Malé děti by se do styku s kořením a silicemi neměli příliš dostávat, proto jsou vhodná spíše přírodní jídla, hlavně vařené, dušené a pečené maso, zelenina, těstoviny a podobně.

Smažení na přepáleném oleji už vůbec nepřichází v úvahu, vznikají při něm karcinogenní látky které mohou zvýšit pravděpodobnost rakovinotvorných nádorů. Stejně tak uzené potraviny, ať už jde o uzeniny nebo sýry, nejsou příliš vhodné. Instantní polévky, polotovary a jiné instantní potraviny také nejsou košer, když uvážíte, kolik konzervantů musí obsahovat, aby si udrželi svou dobu trvanlivosti. Jako u všeho zde ale platí, že v malé míře se to dá – typicky pokud nestíháte a nemáte tak jinou možnost.

Problém éček

Samostatným problémem jsou tzv. “éčka”, tedy emulgátory, přídavné látky a jiné korzervanty, které jsou v hojné míře přidávány do potravin. Již před několika lety mezi lidmi kolovaly seznamy takových emulgátorů, kde byly popsány škodlivé éčka. Dnes jdou takové seznamy nalézt na internetu a můžete si tedy u každé potraviny, kterou kupujete ověřit, zda obsahuje nějaké to škodlivé éčko. Na obalech ale není napsáno, do jaké míry je v nich daný emulgátor obsažen, takže se jen dovíte, že tam je.

{loadposition bannerovy}

Fastfoody

Dnešní uspěchaná doba přímo vybízí ke stravování se ve fastfoodech. Že to není zdravé víme všichni, přesto se tam lidé stravují a nutí k tomu i své děti. I když se řetězce rychlého občerstvení ohání tím, že vaří zdravě, jen těžko budete kontrolovat, co se v kuchyni opravdu děje. Přepálený olej, koření, smažená jídla, přídavné látky v potravinách a pokračovat bychom mohli ještě dále. Na mysli teď nemáme jen McDonalds a KFC, i v oblíbených asijských, řeckých a mexických bistrech a restauracích je používání silných koření, rychlosolí a jiných látek velmi rozšířené, což pro nás evropany, natož pro naše děti není rozhodně vhodné.

 


 

jehněčí pita sendvič legální fotografie od www.pixmac.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This is a Success Notification
Leverage agile frameworks to provider.
Scroll to Top
Web vyrobili ve Webklient.cz