Obsah článku
Nerezový tlakový hrnec
Pryč jsou již naštěstí doby nemotorných hliníkových papiňáků dovážených z NDR. Nabídka tlakových hrnců je poměrně pestrá – jak provedením, tak i cenou. Po krátkém pátrání v aktuální nabídce na trhu naše zraky padly na kvalitní tlakové hrnce značky Banquet. Zvolily jsme velikost 5 litrů – model Allegro s jednou skleněnou poklicí navíc. Cena hrnce byla poměrně příjemná, konkrétně mírně přes 700 Kč. Po dvou dnech od objednání jsme se vrhli na přípravu prvního „zkušebního“ pokrmu, a to hovězího guláše, který je u nás velmi oblíbený.
Hrnec má průměr 20,8 cm a výšku 15 cm, což jsou rozměry tak akorát na gulášek pro čtyřčlennou rodinu. Materiál hrnce je komplet z kvalitní nerezové oceli (kromě páky) a vhodný pro všechny typy sporáků, tedy pro plyn, sklokeramickou i indukční desku. Hrnce mají sendvičové dno a jsou docela lehké.
Dva ventily
Takže jdeme na to – opražit cibulku, zaprášit paprikou, orestovat maso, podlít a … přichází hlavní chvíle nového papiňáku. Zavíráme víko, chce to trochu cvik, na podruhé to půjde určitě hladce. Po chvíli už se ozývá charakteristické syčení páry. Moderní tlakové hrnce, jako i tyto značky Banquet, jsou vybaveny dvěma nezávislými tlakovými ventily, a proto jsou naprosto bezpečné.
Poklice navíc
Po třiceti minutách mírného varu otevíráme hrnec a masíčko už je krásně měkké. Přidáme koření, zahustíme a dovaříme. Právě nyní oceníme přídavnou skleněnou poklici, kterou hrnec na závěr vaření přiklopíme.
Hrnec nás potěšil dobrou cenou, kvalitním provedením i pěkným designem. Gulášek se povedl, tak snad nezbývá než hrnec doporučit. Nákup jsme udělali na WellMall a i tam jsme byli spokojeni.
Pan Papin
Mimochodem tlakový hrnec dnešní konstrukce byl sestrojen již v roce 1679 francouzským vynálezcem, matematikem a fyzikem Denisem Papinem – z jeho příjmení pochází dnes již notoricky známé označení tlakových hrnců „papiňák“.
Sponzorováno