Prevence diabetu

V současné době je evidováno více než tři čtvrtě miliónu diabetiků 2. typu a předpokládá se, že dalších čtvrt miliónů lidí je v tzv. stadiu prediabetu nediagnostikováno.

Diabetes 2. typu je civilizační choroba spojená především s naším životním stylem, ovlivňuje ji výživa, fyzická aktivita, ale i psychosociální aspekty. Často mají pacienti tendenci omlouvat se svou genetickou výbavou („ však moje maminka, babička to měly taky…“), ovšem geny mají na rozvoj tohoto onemocnění jen minimální vliv.

Příčinou rozvoje diabetu 2. typu přitom není nic jiného, než kolísání hladiny krevního cukru (glykémie) vlivem neustálého přílivu sacharidů do krve a nedostatečné využití této energie svaly, které mají nedostatek pohybu, tudíž toto množství cukru nemají šanci využít. Dochází tedy k častému vyplavování hormonu inzulínu, který se jednoduše řečeno ze slinivky vyčerpá. Navíc svaly přestávají reagovat na stimulaci inzulínem, dochází k tzv. inzulínové rezistenci, a metabolismus se dostává do začarovaného kruhu. Výsledkem je selhávání buněk slinivky a v konečné fázi nutnost dodávání inzulinu injekčně.

Přitom prevence tohoto onemocnění je celkem logická a vlastně jednoduchá. Omezení příjmu nejen sacharózy (tedy bílého cukru), ale celkově sacharidů. Obzvlášť pozor na ovocný cukr fruktózu, která byla dříve diabetikům doporučována, protože nepotřebuje ke svému využití inzulin. Bohužel bylo zjištěno, že v játrech dochází k přeměně fruktózy na glukózu a ta, pokud je v nadbytku, se začne ukládat do tukových zásob ve formě cholesterolu. K celé této metabolické epidemii bohužel nepřispěla ani „cholesterolová hysterie“ kdy přirozený tuk ve stravě začal být nahrazován jinými sacharidy (např. zahušťování nízkotučných jogurtů škrobem apod.)

Obecně lze tedy shrnout, že populace tloustne v důsledku nedostatku pohybu a zvýšeným příjmem potravin, které v sobě mnohdy obsahují tzv. skryté cukry, o průmyslově upravených potravinách ani nemluvě. Je třeba zdůraznit, že ani umělá sladidla, ať už přírodní nebo syntetická, nejsou v tomto případě výhrou.

Jejich pravidelné užívání taktéž vede k nestabilitě glykémie. Jako podpora prevence diabetu je možno z doplňků stravy použít extrakt Gymnema sylvestre, konjugovanou kyselinu linolovou, chrom, extrakt ze skořice, omega 3 mastné kyseliny, prebiotika a začíná se studovat i vliv probiotik na celkový metabolismus.

Závěrem je třeba zdůraznit, že jen snížení hmotnosti o 10% u pacientů s nadváhou, výrazně snižuje riziko rozvoje diabetu.

PharmDr. Simona Petrušková
vedoucí lékárník
Lékárna U Hradeb Hlučín

Napsat komentář