Postupy, jak vyrobit levandulovou limonádu, jsou známy dva. Jeden počítá s přípravou sladkého sirupu, druhý pak s prostým luhováním květů ve vodě.
Obsah článku
Levandulová limonáda
Nachystejte si polévkovou lžící sušeného květu levandule (odpovídá asi osmi čerstvým kvítkům), přidejte do ¼ litru vody společně se 100 g krystalového cukru. Směs přiveďte k varu a nechte 2 minuty povařit. Po zchladnutí získáte sirup, který sceďte a smíchejte s 1-2 litry (podle chuti) studené vody a trochou čerstvé citronové šťávy.
Podávejte s kolečky citronu a čerstvým kvítkem levandule.
Levandulová rychlá
Druhý postup je úplně jednoduchý. Do džbánu se studenou vodou z vodovodu, popř. perlivou vodou balenou, přidejte tři kvítky levandule, led a kolečko citronu. Nechte Půl hodiny provoňet v lednici a nápoj je hotov.
Ještě výraznější chuť limonády získáte, pokud si při přípravě i konzumaci pustíte píseň od Petra Hapky – Levandulová, z níž jsme si vypůjčili nadpis receptu 🙂
O levanduli
Levandule je aromatická bylina, jejíž květ obsahuje silice a třísloviny. Květ levandule má zklidňující účinky a používá se při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak, může mít uspávající účinek.