Lahodný bezinkový sirup

Bezový čaj (v teplé formě) podporuje pocení a vykašlávání. Vlažný čaj je močopudný a používá se jako podpora při onemocnění ledvin a cév. Odvar z květů černého bezu lze použít i jako kloktadlo při bolestech v krku. Je známo, že květy černého bezu obsahují vitamíny C, A, P a skupiny B.

Výroba bezinkového sirupu, chcete-li šťávy, je velmi jednoduchá.

Vyrábíme bezinkový sirup

Pro přípravu sirupu budeme potřebovat:

  • 30 květů černého bezu,
  • 2L vody,
  • 2 kg krupicového cukru,
  • 1-2 citróny,
  • nejlépe 5L zavařovací láhev.

Čerstvě natrhané květy, samozřejmě bez mšic, lehce operte vlažnou vodou a vložte do velké zavařovací sklenice. Přidejte na plátky pokrájené citróny. Dále si připravte roztok cukru – v asi 2 litry vody s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte. Po vychlazení nalejte rozvar do sklenice s květy. Hrdlo sklenice převažte plátýnkem a nechte 1-2 dny odstát při pokojové teplotě.

Skladujte v lednici. Pijte ředěné vodou a třeba i s ledem a lístkem máty nebo meduňky.

 

 

Související příspěvky

Zanechte první komentář

Tvorba webových stránek: Webklient