Bezový čaj (v teplé formě) podporuje pocení a vykašlávání. Vlažný čaj je močopudný a používá se jako podpora při onemocnění ledvin a cév. Odvar z květů černého bezu lze použít i jako kloktadlo při bolestech v krku. Je známo, že květy černého bezu obsahují vitamíny C, A, P a skupiny B.
Výroba bezinkového sirupu, chcete-li šťávy, je velmi jednoduchá.
Vyrábíme bezinkový sirup
Pro přípravu sirupu budeme potřebovat:
- 30 květů černého bezu,
- 2L vody,
- 2 kg krupicového cukru,
- 1-2 citróny,
- nejlépe 5L zavařovací láhev.
Čerstvě natrhané květy, samozřejmě bez mšic, lehce operte vlažnou vodou a vložte do velké zavařovací sklenice. Přidejte na plátky pokrájené citróny. Dále si připravte roztok cukru – v asi 2 litry vody s cukrem přiveďte k varu a rozmíchejte. Po vychlazení nalejte rozvar do sklenice s květy. Hrdlo sklenice převažte plátýnkem a nechte 1-2 dny odstát při pokojové teplotě.
Skladujte v lednici. Pijte ředěné vodou a třeba i s ledem a lístkem máty nebo meduňky.