Budete potřebovat:
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžičku jedlé sody
- 2-3 lžíce krupicového cukru
- 150 ml mléka
- špetku soli
- rostlinný olej na smažení
- moučkový cukr na ozdobu
- cokoliv na zdobení
Připravujeme lívance
V míse smíchejte mouku a cukr se špetkou soli a jedlou sodou. Přidejte bílý jogurt, mléko a rozšlehané vejce. Směs důkladně promíchejte metličkou nebo ručním mixerem až získáte hladké těsto.
Rozpalte pánev pomazanou olejem. Naběračkou nalévejte na rozpálenou pánev menší kolečka. Nejlépe použijte pánev na lívance. Smažte z obou stran dozlatova – pozor snadno se připálí!
Usmažené lívance můžete zdobit podle chuti. Například javorovým sirupem, šlehačkou a ovocem. Javorový sirup je ale poměrně drahý, lívance budou skvělé i s dobrou marmeládou. Jemně posypte moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou.