Domácí tvrdý sýr z tvarohu

Není nad zdravý domácí tvarohový sýr, který obsahuje tolik soli i tuku, kolik si určíte. Vyrobíte ho za cca 15minut a z výborných surovin. Neobsahuje tedy žádné tavící soli, ani konzervanty.

Budete potřebovat:

  • 250g tvarohu
  • 250ml mléka
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžička jedlé sody
  • sůl

Nejprve si natavíme tvaroh – do hrnce vlijeme mléko a rozmícháme v něm tvaroh. Zahříváme na mírném ohni, nevaříme. Zahříváme cca 5-10minut – musí se nám viditelně rozdělit syrovátka (žlutá tekutina) od pevného tvarohu. Jakmile tedy na hladině vidíme tekutinu, tak odstavíme. Přes kapesník a cedník vylijeme syrovátku a ještě necháme okapat.

Do hrnce dáme lžíci másla a rozpustíme jej, přidáme odkapaný tvaroh, sůl, jedlou sodu a případně dochutíme (pepř, bazalka, chilli, pažitka). Jakmile se nám začne hmota spojovat (trvá asi minutu) a odlepovat ode dna, tak vypneme. Misku si vyložíme potravinovou fólií a přendáme sýr. Dáme do ledničky vychladit. Po vychlazení vyklopíme z misky a mlsáme výborný domácí sýr!

Související příspěvky

Tvorba webových stránek: Webklient