Co chystají české domácnosti na štědrovečerní tabuli?

Štědrovečerní tabule – fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Bez kapra a salátu to nejsou Vánoce, tvrdí mnohé babičky a i každá druhá dnešní hospodyně jim dává za pravdu. Kapr a salát jsou stále nejoblíbenější kombinací. Zvolí je o něco více než polovina respondentek. Ryby se na vánoční tabuli objeví vůbec nejčastěji, když započteme i více než 10%, které získala kombinace s lososem, objeví se na stole v 65% rodin z průzkumu. Podobné chutě preferují také Rakušané, avšak stále častěji si o Vánocích pochutnávají i na candátovi.

Více než čtvrtina rodin (takřka 30 procent) si pochutná na řízku. Jiné druhy masa, například krocana, si v České republice dopřeje kolem 4 procent rodin s dětmi. Nadívaný krocan je přitom typickým vánočním jídlem pro většinu Britů, Američanů v USA, ale také například Řeků.  Drůbež před rybami na štědrovečerní tabuli upřednostňují i naší němečtí sousedé, a to zejména husu nebo kachnu. Ve Francii zase naopak preferují na Vánočném stole mořské plody, ale také třeba tučná husí játra.

Za vánoční stůl zasedneme skoro všichni v stejný čas

Slavnostní vánoční večeře se podle odpovědí skládá nejčastěji ze dvou chodů, tuto možnost si vybrala zhruba polovina dotázaných. Další čtvrtina bude mít k večeři 3 nebo více chodů. Zbývajících 25 procent rodin plánuje jen jednochodovou štědrovečerní hostinu.

Tři a více chodů o Vánocích není ve srovnání se zvyky jiných národů však vůbec hodně.  Francouzi si potrpí na jídlo, a to obzvláště o Vánocích, proto si dopřejí na Štědrý večer i 10 nebo 12 chodů. Dvanáct chodů mělo též tradiční polské vánoční menu, přičemž každý chod symbolizoval jednoho z 12 apoštolů.

Jak dále zjistil průzkum serveru www.modrykonik.cz, čas nejslavnostnější večeře v roce je u většiny českých rodin kolem 17 a 18 hodiny, a to téměř u 90 % rodin.  Za hranicemi naší země jsou však zvyky odlišné. Dárky se například ve Velké Británii či USA rozbalují až v následující den ráno, tedy 25. V tento den se také společně jí hlavní jídlo Vánoc, obvykle podávané přesně v poledne. V tyto dny probíhají i vzájemné návštěvy rodin a známých.

Hlavní vánoční večeře je vzhledem ke slavnostnímu rázu jídel, cukroví a dalším laskominám také náročná na výdaje za potraviny.  Z rodinného rozpočtu u více než poloviny tázaných českých rodin s dětmi odejde do 2 tisíc korun. Dvojnásobek této sumy, tedy přibližně čtyři tisíce korun, utratí za jídlo  kolem 5 procent rodičů s dětmi v ČR.

Související příspěvky

Zanechte první komentář

Tvorba webových stránek: Webklient