Má váš školák správný školní batoh?

Nejprve zvenčí

Asi nejdůležitější parametry školních batohů se týkají jejich konstrukce. Zádová část batohu musí být pevná a vhodně vypodložená tak, aby bylo zamezeno vzniku otlaků na zádech dítěte. Náklad, jenž děti každodenně nosí, bývá často dosti těžký a vznik otlaků od špatně konstruovaných aktovek není výjimkou. Ty nejkvalitnější batohy bývají pak anatomicky tvarované s cílem omezit negativní vliv na držení těla. S ohledem na často objemný a těžký obsah, který děti přenášejí mezi domovem a školou, je také důležitý tvar batohů. Tvarem je dána poloha těžiště, které by rozhodně nemělo být moc daleko od zad dítěte. Vhodné batohy jsou spíše ty vyšší než širší. Svůj pevný tvar má mít i dno, aby uneslo zátěž od těžkých učebnic. Příliš měkké dno by nemuselo dobře odolávat náporu těžkých učebnic.

Důležitým prvkem školního batohu jsou zádové popruhy. Zde je velmi vhodné pokud jsou popruhy opatřeny výztuhami ve své horní části. Šířka popruhů nemá být menší než 4 cm pokud nemá výztuhy, v případě provedení s výztuhami postačuje šířka alespoň 3 cm. Určitě vybírejte batohy s nastavitelnými popruhy, abyste mohli jejich délku přizpůsobit vzrůstu dítěte. Mechanismus nastavování má být jednoduchý, ale přesto funkční. Popruhy, které se nechtěně prodlužují, způsobují školákovi určité obtíže při nošení.

A pak uvnitř

Vnitřní prostor batohu by měl být rozdělen alespoň na dvě samostatné části. Praktické jsou i několikeré menší kapsy na drobnější předměty, klíče nebo svačinu.

Věnujte patřičnou pozornost i uzavírání. Je třeba, aby klopna bránila vypadnutí obsahu batohu a také jej dostatečně chránila před deštěm či sněhem. Ono přinést do školy mokré sešity, to by asi nebyl žáček pochválen. Nezapomeňte vyzkoušet i samotnou funkci uzavírání, ať už je provedeno na zip či tlačkami.

A co navíc

Vybírejte batohy či aktovky, které jsou výrazných barev, a jejich povrch je opatřen reflexními prvky. Zvýšíte tím bezpečnost svých dětí při pohybu na komunikacích.

Zajímejte se i o hmotnost prázdného batohu. Hmotnost by neměla být těžší než 1,2 kg pro žáky prvního stupně a 1,4 kg pak pro žáky druhého stupně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient