Jak hravě uspat děti? Vyzkoušejte promítací pohádky

Máte se svým dítětem ukládací rituál, ale chcete víc, než jen pustit pohádku na dobrou noc? Pak zkuste promítací pohádky. Zdroj obrázků: Envato Elements, Kouzelné Hračkářství

Možná patříte mezi ty dříve narozené, kteří si jako malí hráli s kaleidoskopem a nebo malou promítačkou s obrázky vlka a zajíce. Dobrá zpráva je, že tyto typy hraček neupadly v zapomnění, jen se trochu přizpůsobily době a tak si je může užít i vaše dítě nebo vnouče. Promítací pohádky totiž nestárnou.

Proč promítací pohádky? 

Když dítě sleduje pohádku v televizi nebo na tabletu, je jen pasivním příjemcem a nijak to nepodněcuje jeho fantazii a kreativitu. Stejně tak, když mu pohádku čtete z knížky. Co kdyby ji ale mělo samo vyprávět, podle obrázků? Pak si může vymyslet děj a hrát jednotlivé postavy. Nejen, že tím podpoříte jeho fantazii, ale také rozvíjíte kreativní myšlení a slovní zásobu.

Kreativní vyjadřování poskytuje malým dětem příležitost vyzkoušet si nové nápady, rozvíjet svou představivost a dovednosti při řešení problémů a sledovat, co se stane v důsledku jejich experimentování.

Tvůrčí zkušenost může pomoci malým dětem vyjádřit své zkušenosti a emoce. To může pomoci rozvíjet sebedůvěru, komunikační dovednosti a smysl pro identitu a zároveň pomoci dětem vyrovnat se s jejich pocity. Umožňuje také dětem experimentovat s myšlenkovým procesem a mohou poskytnout dobré příležitosti pro řešení problémů, spolupráci a vyjednávání – to vše jsou klíčové dovednosti pro život, když stárnou.

Jak to funguje? 

Zatímco velký projektor potřebuje elektřinu, notebook a trochu technických dovedností, s promítacími pohádkami se můžete přitulit všichni v jedné posteli a jen zamířit promítací baterkou na zeď nebo na strop. Stačí jen vložit jeden z disků s pohádkami na konec baterky a ihned promítáte na zeď nebo strop ilustrace z francouzské dílny Moulin Roty. 

A navíc, promítací pohádky jsou v kouzelném retro balení, které vás vrátí do starých časů a vy tak můžete spolu s vaším dítětem zpátky do pohádky bez starostí z toho, že pro dospělé se to nesluší. Součástí balení je obvykle promítací baterka a kotouče s několika příběhy. Máte-li promítací baterku již doma, není problém vybrat si jen příběh, který vás i vaše dítě bude bavit.

Jaké pohádky můžete promítat? 

Jednou z nejoblíbenějších pohádek je Oslík a kamarádi, kdy na třech promítacích kotoučích můžete napjatě sledovat a vymýšlet dobrodružství pro oslíka, veverku a kačera.

Pohádkové sety a postavy

V pohádkovém setu Myšky pro změnu podnikáte pět dobrodružných výprav se skupinkou myšek. A aby se vám příběh lépe vymýšlel, máte k dispozici i ilustrace, které vám s příběhem pomůžou. 

S pohádkou Bandita Billy se můžete vrátit do dob divokého západu a vypravit se za dobrodružstvím s Billym a jeho kamarády myškou a hadem.

V pohádce Bílý medvídek společně zažijete dobrodružnou výpravu, poradíte si se sněhovou vánicí, nebo pomůžete medvídkovi stát se kouzelníkem.

Pohádek a pohádkových postav máte na výběr opravdu hodně, takže se nemusíte bát, že by promítání děti časem omrzelo, nebo jim zevšednělo. A navíc, jak vaše dítě bude vymýšlení příběhů trénovat, bude do něj pomalu zapracovávat své zkušenosti a zážitky z uplynulého dne, takže i příběhy stejných postav se budou časem měnit. A pokud vaše děti vymýšlení příběhů bude bavit, klidně si můžete doma zřídit malé pohádkové kino a tak zažije všechna dobrodružství celá rodina. 

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient