Dobrá zpráva pro všechny, kteří nevlastní zavařovací hrnec a rádi by si občas udělali nějakou tu domácí zavařeninu, je, že velmi dobře lze zavařovat i v elektrické troubě. Zavařování v troubě je velmi pohodlné a poměrně rychlé.
Rozhodli jsme se zavařit 10 kg okurek, které jsme za cenu 250 Kč koupili na trhu od osvědčeného dodavatele. Z tohoto množství jsme dostali 30 sklenic okurek.
Sklenice jsme koupili normálně v eshopu s domácími potřebami.
Naplnit sklenice
A teď to nejdůležitější – nálev pro naše okurky. Vybrali jsme postup s nevařeným nálevem. Okurky se tedy ochucují přímo do sklenic. Do každé sklenice postupně vkládáme:
- 5 koleček mrkve,
- 3 kolečka cibule,
- do poloviny sklenice vyskládáme nastojato nakladačky.
Dále přidáme:
- 4-5 kuliček nového koření,
- 6 kuliček pepře,
- 1 lžičku soli,
- 2 polévkové lžíce cukru (krystal),
- 1 bobkový list,
- půl lžičky hořčičného semínka,
- kousek kopru,
- 0,9 dcl octa,
Doskládáme okurkami a zalijeme čistou studenou vodou. Ve sklenici by mělo zůstat asi centimetr volného místa. Sklenice zavíčkujeme a jdeme zavařovat. Celkově je potřeba svazek mrkve, čtyři větší cibule, tři litry octu.
A teď do trouby
Rozehřejte troubu na 180 stupňů (klasický spodní ohřev). Připravte si plech, na který nalejte vodu (asi centimetr). Na plech vyskládejte zavíčkované sklenice s okurkami (vejde se 8-9 sklenic). Sklenice se nesmí navzájem dotýkat, ani se nesmí dotýkat okraje plechu.
Plech se sklenicemi dejte do trouby asi na 20-25 minut, přesněji do okamžiku „první bublinky“. Jakmile uvidíte stoupat ve sklenicích první bublinky, tak jsou okurky hotové a můžete vyndávat z trouby. Okurky budou pěkně křupavé. Sklenice ihned postavte dnem vzhůru na rozprostřenou utěrku a nechte do druhého dne uležet.