Základem cukroví je domácí falešný marcipán – fondán, se kterým můžete také krásně potahovat vaše domácí dorty. Univerzální recept na fondán zní takto:
- 15 dkg sušeného mléka
- 15 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- můžete přidat mandlovou příchuť (aroma)
- 2 lžíce vody
Všechny ingredience smíchejte dohromady – pozor na množství vody! Dobré je dát raději málo a potom pomalu přidávat. Nejlépe je namočit si ruce vodou a těmi těsto zpracovávat, když je suché, tak opět namočit atd. Když to přeženete, tak se marcipán bude roztékat.
Z marcipánové hmoty uválejte váleček asi centimetr tlustý, ten krájejte na špalíčky. Do špalíčku vtiskněte mandli a pak obalte v předem rozpuštěné čokoládě (na vaření). Nakonec posypte mletými mandlemi nebo pokapejte karamelem.