Vápník a vitamíny pro zdraví našich kostí

Dnes již víme, že pít mléko pro zdravé kosti není zcela dostačující a rostoucí výskyt osteoporózy nejen u žen to do značné míry potvrzuje.

Původní předpoklad dodání dostatečného množství vápníku do organismu jako prevence zlomenin je dnes již vyvrácen. Zvýšená dodávka může naopak způsobit ukládání kalcia do cévních stěn a v této souvislosti hrozí vyšší riziko vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice. Užívání samotného kalcia má tedy význam pouze krátkodobě u přehnaných alergických reakcí nebo v indikacích stanovených lékařem. Jako doplněk stravy k dlouhodobému užívání nelze samostatně vápník doporučit. Pro správné vstřebání vápníku je obecně doporučován vitamin D, který bývá užíván pro zdraví kostí a často bývá kombinován s vápníkem v jedné tabletě.

Nedostatek vitaminu D se dále může projevovat zejména oslabenou imunitou, vyšší únavou nebo třeba zvýšeným vypadáváním vlasů. Vitamin D je souhrnným názvem pro celou skupinu vitaminů a dnes je považován spíš za hormon než za vitamín. Přírodním zdrojem vitaminu D je sluneční záření, strava bohatá na tučné ryby, vejce, máslo apod. V populaci již delší dobu dochází k omezování živočišných tuků v potravě a nedostatek vitaminu D v organismu tak dále narůstá. I z tohoto důvodu je již dnes tlak na nízkotučné potraviny považován za medicínský omyl posledních 30 let.

Rostlinné zdroje vitaminu D jsou nedostatečné a někdy je opravdu nutné vitamin D doplňovat formou doplňků stravy. Ovšem je třeba si uvědomit, že tento vitamin je rozpustný v tucích, tudíž se může ukládat v organismu a v extrémních případech dochází i k předávkování. Proto je vždy nutné dodržovat doporučené denní dávkování stanovené výrobcem.

Vitamin D není jediným vitaminem zasahujícím do tvorby kostní hmoty. Mnohem větší význam při pohybu vápníku v organismu je v současnosti přikládán vitaminu K2. Prakticky tento vitamín podporuje ukládání vápníku v kostech a zubech a napomáhá odstraňovat vápník z míst, kde jej nechceme. Nedostatek bývá spojován s vyšším rizikem vzniku osteoporózy, mozkové mrtvice, srdečního infarktu, diabetu, ledvinových kamenů a nádorových onemocnění.

Vitamin K je skupinou vitaminů rozpustných v tucích, označovaných jako vitamin K1, K2 a K3. Vitamin K1 se nachází v listové zelenině a je důležitý pro regulaci srážlivosti krve. Z hlediska kostního metabolismu je důležitý vitamin K2. Vitamín K2 vytvářejí ve zdravém střevním prostředí bakterie. Z potravin jsou nejbohatším zdrojem fermentované potraviny např. kysané zelí nebo živočišné potraviny vejce, máslo a některé sýry). Doporučená denní dávka vitaminu K2 není ještě přesně stanovena, různé zdroje doporučují příjem mezi 100 – 200 mcg na den.

Množství kostní hmoty klesá již od 30. roku života, a pokud chceme mít zdravé a silné kosti i ve stáří, měli bychom začít včas doplňovat nejen vápník, ale i vitamín K2 v kombinaci s vitamínem D. Tím můžeme zlepšit hustotu svých kostí, předejít tak komplikovaným zlomeninám a zhoršení celkového zdravotního stavu organismu.

PharmDr. Simona Petrušková
vedoucí lékárník Lékárna U Hradeb Hlučín

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient