Touláme se po Šumavě


Šumava je pohádková

Šumava je kraj nádherných kopců, bystrých říček, ale i lesů, které vám svou šumivou písní dodají energii a poskytnou vám relaxaci, kterou vaše tělo po celoročním stresu potřebuje. Vaše děti se zase mohou pokusit v lesích objevit království lesních skřítků, nebo mohou hledat třpytivé korálky lesních víl na loukách, kde po nocích tančily. Šumava je podobnými pohádkovými bytostmi prosycená skrz na skrz, takže vaše ratolesti se rozhodně nudit nebudou.

Začněte v Sušici

Máte-li rádi pohodlí, můžete se ubytovat v historickém městě Sušice, které vás okouzlí nejenom svou malebností, ale také bohatou historií, která se datuje od 8. Století našeho letopočtu, kdy byla Sušice jen pouhou osadou pro rýžovače zlata. Sušice se díky své poloze stala velice významným obchodním místem. Ve 12. Století našeho letopočtu, byla připojena k Bavorsku a přejmenována na Schüttenhofen. V roce 1257 ho získal zpět Přemysl Otakar II., který ji nechal přestavět. Ještě za jeho vlády se stala královským městem. Hradby, jejichž zbytky můžete obdivovat v ulici Na příkopech do dnes, nechal roku 1377 vystavět Král Jan Lucenburský a jeho syn, Karel IV., zařadil Sušici na seznam měst, které nesměla být zastavena nebo zcizeny koruně. Po smrti Karla IV. usedl na Český trůn jeho syn Václav IV. a ten také Sušici umožnil konat týdenní výroční trh ve svátek Na nebe vzetí panny Marie. Z dob velkého věhlasu Sušici zůstalo několik památkových budov, jako je Voprchovský dům, dnešní Sušické muzeum a s ním sousedící Rozacínový dům, kterému se říká Stará lékárna.

Pokračujte na Čenkovu pilu

Nedaleko Sušice je vesnice se jménem Čenkova pila, právě tady začínají mnohé turistické trasy. Ale než se vydáme na naučnou stezku Povydří, dovolte mi pár slov právě o zdejší pile. Čeňkova pila získala svůj název podle jejího zakladatele Čeňka Bubeníčka, který se živil obchodem se dřevem, který zde pilu nechal v letech 1863 – 1870 vystavět. Toto místo si velice oblíbil náš světoznámý hudební skladatel Bedřich Smetana, který sem zavítal na návštěvu právě za Čeňkem Bubeníčkem.

Turnerka

Ale opusťme už Čenkovu pilu a vydejme se na malebnou horskou chatu Turnerku, neboli Turnerovu chatu, která se stala útočištěm ochočené vydry jménem Vydrýsek, o kterém byl v roce 2002 natočen večerníček. Proto by jste se měli na Turnerově chatě zastavit, alespoň na tak velkou chvilku, aby vaše děti mohli malého vydřího uličníka pozdravit. I samotná Turnerova chata je, ale hodna obdivu, jedná se totiž o pohádkově krásnou dřevěnou chatičku s restaurací, barem i ubytováním. Své jméno získala podle cestářského mistra, který zde nechal v letech 1864 – 1867 zbudovat cestu, jenž vedla od Čenkovy pily až na Antýgl a usnadňovala svoz dřeva. Dnes je cesta používaná hlavně turisty, aby jim zpříjemňovala cestu, ať už se vydali pěšky či na kole a nabízí i zajímavé informace jak o Šumavské přírodě, tak o historii tohoto kusu Čech.

Antýgl nakonec

Pokračujte dál po cestě a dojdete až na Královský dvorec Antýgl. V 15. století zde byla vybudována malá osada. Později se tu vystavěla sklářská huť, která byla v provozu od roku 1523 až do roku 1815. Šikovní šumavští skláři tu vyráběli především duté sklo a pateříky (korálky na růžence), které se těšilo velké oblibě. Název Antýgl získal svoje jméno podle toho, že huť měla v počátku jen jednu pánev – ein Tiegel. Později zde vznikl i zájezdní hostinec. Dnes je Antýgl významnou turistickou křižovatkou, kde je mimo restaurací a občerstvení zbudován i autokemp, kde je kvalitní zázemí pro milovníky kempování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient