Když vás navštíví streptokok

Považuji se za hodnou, ale přísnou maminku. Když dítěti ukápne pod nosánkem rýmečka, ještě nevidím důvod, proč opustit školní docházku a nechávat ho doma. Snažím se však nezanedbat žádné vážné zdravotní problémy, kdy je potřeba nevyhnutelně vyhledat lékaře. Ale i sebebystřejší matka může být někdy patřičně šokována.

{loadposition reklamni3}

Moje sedmiletá dcera si před pár dny stěžovala na pálení v intimních oblastech a známky nějakých problémů byly patrné i na kalhotkách. Zašla jsem s ní k lékařce s tím, zdali nepomůže nějaká koupel nebo je-li potřeba zajít na dětskou gynekologii. Jaké bylo pro mne překvapení, že po prohlídce ve spodních partiích, se paní doktorka podívala i do dceřiných úst. Se zjevným podezřením na spálovou angínu nebo hemofila.

Upřímně, když se řekne spálová angína, očekávám, že dítě bude mít vysoké horečky a červené fleky po těle. Maminky a tatínkové, pozor! Není tomu vždycky tak.

Jakmile se bakterie streptokoka dostanou do těla jinou cestou než ústy, to znamená klasickými přátelskými hygienickými hříchy, kdy si děti předáváji pití a kousájí do stejné svačiny, a to tak, že se dítě třeba poraní, pak se klasické příznaky angíny vůbec nemusí projevit.

Nejčastěji postihuje tento bacil děti od čtyř do dvanácti let. Není však vyloučeno, že mohou onemocnět i starší nebo mladší osoby v blízkosti infikovaného dítěte. Nicméně alespoň jedna dobrá zpráva: u kojenců mladších pěti měsíců nebyly nikdy příznaky této nemoci zaznamenány.

Streptokok je značně životuodolný a dokáže velmi dlouho přežívat na věcech v okolí člověka. Může být všude kolem nás – na prádle, na nádobí, v zaprášených koutech.

Je také důležité, zdali ta konkrétní bakterie je schopna vytvářet tak zvaný pyrogenní (erytrogenní) toxin. Nejsem lékařka, takže to zjednoduším. Tento toxin zapřičiňuje typickou spálovou vyrážku a u lidí, kteří mají poškozený imunitní systém může způsobit závažné zdravotní problémy od poruchy krevního oběhu až po selhání orgánů. Nicméně, to se jedná o klasickou spálu. Nás postihla ta, jíž si dovolím říkat „skrytá“. Streptokok, který nakazil mou dceru, a prozradil se zcela náhodně. Taky jsem mohla jen zabědovat nad špatnou dceřinou hygienou a nechat to být. Kdo mohl tušit, jaká potvůrka sídlí v jejím těle. Od ústní dutiny až do intimní oblasti. To proto, že streptokokové snadno produkují množství látek, které šíří infekci po celém těle a spoluvytvářejí další podružná onemocnění.

{loadposition bannerovy}

Jestliže bychom však zanedbali léčbu právě z důvodu bagatelizace na první pohled drobného problému, mohlo by naše tělo v budoucnu už bez přítomnosti původního streptokoka reagovat tak zvanými postreptokokovými sterilními následky, kam patří záněty ledvin, revmatická horečka a poruchy nervové soustavy. Až teprve při léčbě těchto zdravotních problémů lze zjistit podle množství protilátek, že naše tělo prodělalo dříve streptokokovou infekci.

Streptokok, jehož je na více než sedmdesát typů, se léčí antibiotiky. A právě kvůli velké genetické pestrosti této bakterie nelze proti ní zavést očkování. Naštěstí však vždy antibiotika rychle zabírají, navzdory tomu, že mnoho jiných baktericidních onemocnění se stává vůči těmto lékům rezistní. Streptokoka naštěstí stále snadno penicilin zabije.

Jedinou možnou prevencí je hygiena. Aby si děti ve škole vzájemně neukusovaly ze stejného rohlíku, myly si ruce po návštěvě toalety, kýchaly a kašlaly se zakrytými ústy, neolizovaly hračky, o nichž nemůžeme vědět, zdali nejsou kontaminované.

Hygiena na prvním místě. A na druhém bedlivost rodičů, zdali se dítě nechová jinak než obvykle. Nezvyklé chování nemusí být rozmar, ale třeba známka nějaké skryté nemoci.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient