Vliv stravy na imunitu dětí: Odpovědi, které rodiče neznají

Imunita našich potomků je pro rodiče prioritou číslo jedna a každý z nás hledá cesty, jak ji posílit. Mnohdy ve snaze najít tu správnou „imunitu podporující“ stravu ale zapomínáme na fakta, která by nám mohla pomoct. Jde přitom o jednu z fundamentálních složek, která má na zdraví dětí zcela zásadní vliv.

Ne všechny sacharidy jsou pro děti škodlivé

Často zmiňovaným pojmem v souvislosti se zdravou výživou je glykemický index potravin. Je to míra, která udává, jak rychle se glukóza z potravin dostává do krevního oběhu. S ním souvisí i tzv. glykemická zátěž. Ta nám poskytuje více reálný pohled na to, kolik glukózy z potraviny organizmus skutečně získá. Známe jí jako počet jednotek, který udává, jak moc potravina zvýší hladinu cukru v krvi v porovnání s původním stavem. Stanovení této hodnoty vyžaduje znalost nejen glykemického indexu, ale také množství sacharidů v potravině.

Mnohé studie dokazují, že děti se stravující potravinami s nízkým glykemickým indexem, a tedy i nižší glykemickou zátěží, jsou méně náchylné k infekcím a mají i lepší výsledky ve škole. Není proto na škodu vědět, že například běžný chléb má glykemický index 75, kdežto jablka jenom 38. Strava je tak jednoznačně jedním ze základních faktorů, který ovlivňuje nejen fyzický, ale i duševní vývoj našich ratolestí.

Ze správné stravy tedy rostou nejen zdravé, ale i šťastné děti. Vyplatí se proto věnovat péči o jejich jídelníček a vytvářet mu takové podmínky, aby v nich vyrůstali nejen fyzicky zdraví, ale i psychicky vyrovnaní jedinci.

Související příspěvky

Tvorba webových stránek: Webklient