Určitě se to stalo někdy i vám – plesnivý sýr, žluklé máslo, zvadlé ovoce nebo zelenina v lednici. Často nad tím jen pokrčíme rameny se slovy, že jsme zřejmě koupili nekvalitní zboží. Častokrát ale může jít právě o nesprávně rozmístění potravin v lednici – sýr jste si dali dozadu do lednice a naskládali před něj jiné potraviny, takže jste na něj zapomněli.
Jaká jsou tedy základní pravidla skladování potravin v lednici? Prvním krokem je udržování té správné teploty v lednici – tedy 4-8 °C. Počítejte také s tím, že v horních policích lednice bude o něco tepleji než v její dolní části.
Z tohoto důvodu skladujte na horní polici produkty, u kterých si můžete dovolit vyšší teploty, jako jsou marmelády, omáčky nebo třeba lahve s vínem.
Pod touto horní policí je pak další část lednice, která je vhodná pro mléčné výrobky – máslo, jogurty, sýry, mléko, tvaroh a další.
Do ještě nižší poličky pak skládejte potraviny, které vydrží středně velké teploty. Jsou to vařená jídla, která jste nedojedli nebo třeba zauzené potraviny – uzené maso, klobásky apod.
Na úplně nejnižší poličku potom patří maso, uzeniny (salámy, párky), ryby. Tyto potraviny totiž potřebují teplotu maximálně 4 °C.
Zbývají nám police. Většina lidí je správně používá na ovoce a zeleninu. Určité druhy ovoce a zeleniny se ale do lednice nehodí. Typickým příkladem je tropické ovoce (ananas, banány, pomeranče, mandarinky), ale také u nás snad nejběžnější příloha – brambory. Ze zeleniny pak do lednice nedávejte papriku, okurky nebo rajčata.
A co umístíte do dveří ledničky? Sem patří vejce do horní poličky, pod ně neotevřená hořčice, kečup, křen či jiná dochucovadla potravin. Do spodní části dveří ledničky nejčastěji umísťujeme nápoje – kolu, pivo a jiné alkoholické nápoje.
Držte se těchto pravidel a určitě zaznamenáte menší množství vyhozených potravin!