{loadposition reklamni3} |
Blíží se školní rok a vy nejspíš zase řešíte, co dávat vašim nejmenším k přesnídávce i ke svačině. Klasika… Téma tak zvaných „vložených jídel“, tj. přesnídávek a svačin, je podceňované a přitom tak důležité. Tato „malá jídla“ neodmyslitelně patří do kolotoče pravidelného stravování. Nepravidelný nebo neúplný a přitom zásadně nevhodný stravovací režim je podle odborníků příčinou únavy, ztráty koncentrace a dokonce také obezity mladé generace.
Realizace správného dětského stravování je komplikovaná především z organizačních důvodů. Na začátku si připomeňme základní zásady. Doporučuje se:
- Stravovat se pravidelně vícekrát denně, ale v menších porcích
- Omezit sladkosti, slazené mléčné produkty včetně mražených krémů, zmrzlin, limonád a doslazených ovocných „nektarů“
- Šetřit se solí – nadbytek může vést k poškození ledvin a ohrožení výkonnosti mozku
- Vyhýbat se některým uzeninám a kynutému tukovému (slanému i sladkému) stejně jako „bílému“ pečivu
- Snížit příjem v potravinách obsažených živočišných tuků (nahradit rybami a drůbežím) a omezit použití tuků pro tepelnou přípravu pokrmů
- Zvýšit konzumaci ovoce, zeleniny a správně upravených luštěnin
- Dodržovat pitný režim, ideální je čistá voda (například i s trochou citrónové šťávy) a neslazené nápoje
- Omezovat konzumaci potravin obsahujících syntetická (umělá) barviva, konzervanty a umělá sladidla
Všechny výše zmíněné zásady platí nejenom pro „hlavní“ denní jídla, ale také v případě přesnídávek a svačin. Díky pevně zavedeným školním přestávkám mohou vaši miláčci svačit (sníst přesnídávku) pravidelně. Bod 1 tedy lze snadno splnit! Zbývá přesvědčit dítě, aby si na konzumaci našlo čas. Pokud jde o další zásady, nejsou tak „přísné“ jak to na první pohled vypadá. „Například „tradiční = levné“ sladkosti lze nahradit nabídkou běžně dostupných kvalitních produktů, vhodné jsou zejména cereální tyčinky Corny Milk Street, bezlepkové piškoty s pudingem nebo drobně krájeným ovocem, domácími moučníky piškotového typu apod.,“ radí Dr. Petr Fořt, CSc., autor řady publikací o dětském stravování. „Doporučuji konzumovat uvedené zdravé a přitom chutné alternativy sladkých pokrmů především během dopoledne, kdy mozek potřebuje „rychlou energii“ pro duševní činnost ve škole“.
Obsah článku
Snídaně? Nezbytná!
Důležité je naučit dítě v klidu alespoň trochu snídat. “Když vstane, je doslova povinností se napít,” upozorňuje specialista. “Snídaně v pracovních dnech nemusí být vydatná, ale vždy je lepší trochu než nic. Podle názoru odborníků je totiž snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Kdo nesnídá, mnohem snadněji nabírá na váze – jak jinak než tuk. A to platí i pro děti! Dítě, které snídá, nepotřebuje „vymazlené energeticky přeplácané“ přesnídávky. Nebude tak držet „hladovku“ tím, že interval mezi večeří a prvním jídlem následujícího dne (pokud sní přesnídávku!) bude skoro 17 hodin.”
Čeho se vyvarovat
Dětskou (přesnídávku) svačinku není vhodné „odbýt“ bílým pečivem s měkkou uzeninou, taveným, plátkovým či snad plísňovým sýrem, tím méně krekry všech druhů či dokonce sladkým tučným pečivem (například koblihy a plněné croissanty), čokoládovými tyčinkami nebo naopak jen jižním ovocem. Není však správné zakázat dítěti nějaké jídlo či potravinu pod hrozbou trestů nebo strašení chorobami – ani by to nebylo nic platné, protože „zakázané ovoce nejvíc chutná,“ doporučuje expert.
Pijte hodně, ale zdravě!
Důležitý je také správný pitný režim. Pokud jde o „svačinové“ (přesnídávkové) nápoje, optimální volbou je voda, nicméně je také možné použít méně sladký „ledový“ čaj (komerční je nutné ředit vodou, je stejně sladký jako většina limonád). Když dítěti občas dopřejete slazený drink, nic se nestane. „Rozhodně však nenabízejte běžné levné limonády, tím méně jsou-li slazené umělými sladidly. Čtěte etikety na nápojích – nevhodné jsou limonády a nápoje slazené fruktózou nebo fruktózovým sirupem,“ zmiňuje odborník. „Nevhodné jsou i ovocné nektary stejně jako 100%, ale přitom doslazované džusy – ty případně řeďte vodou na dvojnásobek.“
{loadposition bannerovy}
Zapojte děti do přípravy svačin
Když jsme ve škole, připomeňme si slova J.A.Komenského, škola hrou a příklady táhnou! „Zapojte proto děti do přípravy přesnídávek i odpoledních svačin. Vysvětlujte jim přitom, v čem jsou jejich návrhy nevhodné a proč,“ tvrdí Dr. Fořt. „Při přípravě raději použijte trochu másla nebo čerstvého sýra než margaríny, které i přes technologickou inovaci jejich výroby a složení stále jsou jen „nepřirozenou náhražkou“.
Další tipy, jak naučit děti zdravému stravování
Nejí zeleninu? Možná by stačilo připravovat vařenou zeleninou zahuštěnou „krémovou“ polévku nebo na oleji pečené zeleninové placičky připravené smícháním s trochou drůbežího masa. Chutný je i salát z čerstvé zeleniny s přídavkem bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Nejí ovoce? V tom případě zkuste udělat na másle krátce opečený banán nebo čerstvě dušené ovoce s trochou pudingu. Ideální by byl míchaný ovocný salát z čerstvého ovoce s kvalitními ořechy.
Vyžaduje sladkosti? Alternativou mohou být bonbony, vyrobené jen z glukózového sirupu a ovocné šťávy, ale ani hořká čokoláda s ořechy nebo pomerančovou kůrou není špatná.
Jak omezit mlsání nevhodných sladkostí? “Buďme racionálně benevolentní – proč například nenabídnout Corny Milk Street nebo tyčinky ze sušeného ovoce a mandlí a jiné podobné, i když pro mnoho rodičů „alternativní“ pochutiny – místo sušenek, bonbonů nebo kynutých moučníků? Chce to jen trpělivost a nenechat se odradit prvním odmítnutím. Zkrátka – nabízet opakovaně,” shrnuje Dr. Petr Fořt.
Dr. Petr Fořt, CSc.
- Absolvent Přírodovědecké fakulty UK v Praze.
- Praxe v klinické biochemii a imunochemii na Lékařské fakultě UK v Praze.
- Praxe 20 let jako vědecký pracovník v oboru fyziologie a dietologie vrcholového sportu. Autor desítek vědeckých prací zabývajících se fyziologií a biochemií v profi-sportu.
- Praxe jako spolumajitel firmy, produkující sportovní výživu.
- Autor speciálních doplňků stravy včetně sportovní výživy několika českých firem.
- Lektor vysokých škol v ČR (Praha, Brno, Olomouc), privátních kurzů poradců pro výživu a kurzů pro trenéry fitness.