Nebojte se mléka a mléčných výrobků

Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí jídelníčku dětí i dospělých. Jejich přínos pro zdraví je značný. Bohužel spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. Mohou za to i mýty, které se o mléce tradují.

Zlepšit naše zdraví, tedy zvýšit spotřebu mléka a mléčných produktů, si klade za cíl projekt Bílé plus. Tříletý program je financován z prostředků Evropské unie a České republiky. Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky vyvrátit pověry o mléce a mléčných produktech v populaci a uvést je na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku. Veškeré informace o mléce a mléčných výrobcích včetně receptů se dozvíte na www.bileplus.cz. Pro přímou komunikaci je vytvořen profil na Facebooku, kde probíhají aktuální ankety a diskuse, co lidé vědí o mléce.

 

Základní sortiment mléčných výrobků

  • Konzumní mléka a smetany
  • Máslo
  • Fermentované mléčné výrobky
  • Sýry
  • Zahuštěné mléko
  • Sušené mléko
  • Koncentráty mléčných bílkovin
  • Mražené smetanové a mléčné krémy
  • Syrovátka
  • Podmáslí

 

Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě

Kravské mléko díky tomu, že nám slouží již v útlém věku jako náhražka mateřského mléka a později jako jedna ze základních potravin, má na naše zdraví mimořádný vliv. Je to nejkomplexnější potravina, kterou matka příroda vymyslela.

Mléko je zdrojem:

  • vysoce kvalitních bílkovin
  • vápníku
  • hořčíku
  • inositolu
  • biotinu
  • vitaminů A a D
  • vitaminů B1 (thiaminu) – zejména v některých mléčných výrobcích a B2 (riboflavinu), dalších vitaminů B.
{loadposition reklamni3}

Mléko kravské je poživatinou, která je významným dodavatelem širokého spektra živin jako jsou minerální a stopové prvky např. zinek, měď, selen, fosforu a jód zvláště vzhledem k množství konzumace mléka a mléčných výrobků.

Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace), ke které se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek těchto mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má značný vliv na zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Sýry jsou důležitým zdrojem pro lidský organismus nepostradatelných bílkovin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidskou výživu, zvláště lysin, který chybí v rostlinných bílkovinách. Obsah bílkovin převyšuje podíl bílkovin v mase, výhodná je také vysoká stravitelnost bílkovin sýra až 95 %. Denní doporučená dávka bílkovin je ze 100g tvrdého sýru hrazena ze 40 až 50 %.

Sýry se vyznačují vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku, který je nezbytný pro růst a zdraví kostí a zubů. Na vápník jsou bohaté sýry s vysokým obsahem sušiny, které jsou také tužší a kompaktnější. K pokrytí denní potřeby vápníku stačí sníst 100 g tvrdého sýra nebo dvaapůlkrát tolik sýru měkkého. Neméně důležité jsou i další minerálie jako fosfor, hořčík, sodík, draslík, stopové prvky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient