Jarní detoxikace pomocí mléka a mléčných výrobků

PhDr. Karolína Hlavatá

S blížícím se jarem mnozí přemýšlejí o absolvování očistných kůr nebo půstů. Půsty provázejí téměř všechna náboženství. Jejich účelem je vedle očisty těla i očista duše, rozjímání.

Důvody pro postní dny jsou i praktické, protože s nadcházejícím jarem docházely potraviny a bylo nutné šetřit. Určité ozdravení výživy je jistě namístě, ale přísné hladovění je zcela nevhodné a může být i zdraví nebezpečné. Následkem nedostatečného energetického příjmu a nevyvážené skladby jídla je snížená odolnost organismu proti nemocem, úbytek svalů, zvyšuje se riziko vzniku metabolické úspornosti s následným vznikem jo-jo efektu. Dochází i ke zvýšené tvorbě volných kyslíkových radikálů, jejímž následkem bývá i úzkost, nervozita a nesoustředěnost. Obzvlášť nebezpečná je kombinace hladovění s projímadly, klystýry nebo dnes oblíbeným hydrocolonem.

Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, omezte ve svém jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, jídla typu fast food a alkohol. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné cereálie, rybí a drůbeží maso. Nezapomínejte také na pravidelný jídelní režim, správný pitný režim se zařazením bylinných čajů (optimálně po dobu 14 dnů 3x denně šálek čaje) a vhodnou tepelnou úpravu pokrmů (vaření, dušení, pečení na malém množství tuku).

Můžete si dopřát i přísnější očistný den, který by se měl skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků.

Zakysané mléčné výrobky představují v pravém slova smyslu zázrak, který podpoří vaše zdraví v mnoha ohledech. Zakysané mléčné výrobky v sobě zahrnují probiotické kultury, kterým je připisováno mnoho pozitiv.

Probiotika

{loadposition reklamni3}

Zažívací trakt člověka obsahuje obrovské množství bakterií, které patří do mnoha rodů. Z hlediska zdraví je však velmi žádoucí, aby byl zažívací trakt osídlen správnými bakteriemi, s převahou Lactobacillů a Bifidobakterií. Takovéto bakterie fungují jako mikrobiální ochrana před bakteriemi škodlivými (patogeny). Mechanismu ochrany spočívá v tom, že přátelské bakterie soutěží se škodlivými bakteriemi o vazebná místa na střevní sliznici a pokud jsou v dostatečném počtu, obsadí tato místa a zabrání zachycení nevhodných mikroorganismů. Navíc probiotika produkují řadu látek, které pomáhají ničit škodlivé bakterie. Příkladem jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které snižují pH střevního obsahu a zabraňují tak pomnožení patogenů.

Prokázané zdravotní účinky probiotik:

  • obnovení střevní mikroflóry po užívání antibiotik,
  • zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc) a průjmů,
  • snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení o prevence, popř. zmírnění nespecifických a nepravidelných zažívacích potíží u zdravých osob,
  • úprava střevní pasáže a konzistence stolice u osob se zácpou nebo dráždivým tračníkem o zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí o prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí,
  • celkové zvýšení odolnosti organismu o prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí o tvorba některých vitamínů.

Některé studie poukazují na:

  • protinádorový účinek,
  • vliv na snížení hladin cholesterolu,
  • preventivní účinek na vznik zubního kazu,
  • využití v prevenci i léčbě ischemické choroby srdeční,
  • zlepšení autoimunitních onemocnění (např. artritidy).

Prebiotika

{loadposition reklamni}

V souvislosti s probiotiky se hovoří o prebotikách. Prebiotikum je definováno jako nestravitelná složka naší stravy, která však představuje „potravu“ pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví. Prebiotikem se v podstatě rozumí vláknina, zejména vláknina na bázi oligosacharidů. Ty se nacházejí především v obilovinách a zelenině (např. v česneku, cibuli nebo póru). Prebiotika mají stejně jako probiotika značný vliv na zdraví. Příznivý efekt prebiotik je nejvýraznější, pokud jsou konzumována společně s probiotiky. Pro zajištění rovnováhy střevní mikroflóry, a tím i zdraví, je důležité konzumovat probiotika i prebiotika pravidelně a v dostatečném množství.

Zdravotní účinky prebiotik:

  • pozitivní vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu o zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže,
  • prevence zácpy,
  • prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku,
  • snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu,
  • podpora vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku),
  • podpora imunity.

Pro úplnost je třeba zmínit termín synbiotika. Synbiotikem se rozumí kombinace probiotika s prebiotikem (např. jogurt s fruktooligosacharidy).

 

{loadposition bannerovy}

Příklady jídelníčků pro půst

Jídelníček č. 1

(5500 kJ, 95 g bílkovin, 48 g tuků, 130 g sacharidů)

  • Snídaně: Bílý jogurt, 150 g ovoce, lžíce ovesných vloček
  • Přesnídávka: Zeleninová nebo ovocná šťáva
  • Oběd: Velký zeleninový salát (může být pokapaný olivovým olejem), dipp ze 150 g tvarohu a lžíce bílého jogurtu
  • Svačina: Ovocný koktejl z kefírového mléka a drobného ovoce
  • Večeře: Květák a brokolice zapečená s tvarohem a sýrem

Jídelníček č. 2

(5500 kJ, 95 g B, 46 g tuků, 135 g sacharidů)

  • Snídaně: Mléčný koktejl s banánem, sypaný mletými ořechy a vločkami
  • Přesnídávka: Ovoce s tvrdým sýrem
  • Oběd: Dušená zelenina s jogurtovou zálivkou, v případě hladu brambory se žervé
  • Svačina: Kefírové mléko
  • Večeře: Ředkvičková pomazánka (alternativa tvaroh s mrkví a celerem) obložená zeleninou, popř. s tmavým pečivem

Více informací na www.bileplus.cz

Související příspěvky

Zanechte první komentář

Tvorba webových stránek: Webklient